Loading nanoRepCustomer Support Software

Antennák

Az antenna kiválasztása

A magyarországi DVB-T sugárzás tetőantennás vételi lehetőséget biztosít. A jó minőségű vétel érdekében a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ajánlása alapján a kiválasztott antennának legalább 10-12 dB nyereséggel kell rendelkeznie a teljes UHF sávban a 21-69-as csatornákon (470-862 MHz).
Néhány lehetséges választás
Az antenna felhasználható az UHF sávban (21-69 csatorna) működő adások vételére. Nagy nyeresége (18dB) lehetővé teszi a távoli adások vételét is. A paraméterei és funkciói professzionálisak, amelyek a felhasználhatóságát illetik. Az antenna új konstrukciójú, könnyen összeszerelhető, a hozzátartozó elemek kézzel rögzíthetők. Szimmetrizálóval rendelkezik és a levezetés F csatlakozón keresztül történhet. Alumíniumból készült és az acél részek galvanizáltak.
Szempontok a koaxiális kábel kiválasztásánál
A vételi rendszer kialakítása során figyelembe kell vennie az alkalmazott koaxiális kábel csillapítását is, amely tipikusan 14-20 dB között van 100m kábelhosszra vonatkoztatva. A kábel, a csatlakozók és az esetlegesen alkalmazott szétosztók esetén is figyelemmel kell arra, hogy a DVB-T csatornák a felső frekvenciatartományban vannak.
Nagy kábelhosszak esetén a nagy jelszint csillapítás miatt erősítőt kell alkalmazni a kábelcsillapítás kompenzálására. Általános szabályként elmondható az, hogy az erősítő szerepe a hosszú kábelek, vagy a több vevőkészüléke felé történő jelszétosztás okozta csillapítás kikompenzálása, de a jó minőségű vételt alapvetően a megfelelően kiválasztott nagy nyereségű antennával lehet elérni.
Antennaerősítő
Az erősítő kiválasztásánál figyelembe veendő fontos paraméterek: az erősítés, a zajtényező és a kivezérlhetőségi tartomány.
Az analóg adások szintjeinél a digitális adások szintjei esetenként 15-20 dB-lel kisebbek, emiatt az analóg adások telítésbe vezérelhetik az erősítőt. Az alkalmazott erősítőnek kis zaj mellett nagy kivezérelhetőségűnek kell lennie, elkerülve a kimenet túlvezérlődését az analóg jelek által. A zajtényező értéke az ITU vevőmodellben feltételezettnél, a 7 dB-nél lehetőleg ne legyen rosszabb, mert erősítő alkalmazása esetén ez fogja meghatározni az egész rendszer zaját. Bármilyen túlvezérlődés a zajszint növekedését vonja maga után. A DVB-T jel esetén nem csak a megfelelő jelszintet kell biztosítani, hanem a jel/zaj viszonynak is jónak kell maradnia, miközben a jel áthalad az erősítőn.
A fenti megfontolások igazak kisebb többlakásos, vagy többszobás házak ellátásánál is, ahol egy tetőantenna jelét használják több TV ellátására.
Egy jó minőségű DVB-T jel erősítésére alkalmas erősítő fontosabb paraméterei az alábbiak:
  • Frekvenciasáv: 470-862 MHz
  • Erősítés: 23 dB-ig változtatható (csak annyit erősítsünk amekkora feltétlenül szükséges)
  • Kivezérelhetőség: 115 dBuV (a magas kivezérelhetőség a túlvezérlődés elkerülése miatt fontos)
  • Tetőesés funkció (tilt): Az UHF sávban a frekvenciafüggő elemek korrigálása, a jelszintek kiegyenlítése végett fontos funkció
  • Zajtényező: 7 dB
Általánosságban elmondható, hogy egy kis házi szétosztó rendszer, amely eddig rendelkezett egy jó analóg UHF TV vételi szétosztó rendszerrel és nem használ csatornaszelektív erősítőt (külön csatornákra lehangolt erősítő), nagy valószínűséggel működni fog a DVB-T jelek esetén is, feltételezve, hogy a korábbi analóg vételek ugyanarról az adóállomásról érkeznek, mint az új DVB-T jelek.
Amennyiben VHF sávi és FM sávi jelek is vannak a kisközösségi hálózatban, akkor azokat célszerű külön ágon erősíteni, a nagy jelszint különbségek, a túlvezérlődések elkerülése érdekében. A DVB-T jel vételében általánosságban elmondható, hogy az UHF sávban 40-45 dBuV szint a set-top-box bemenetén mint minimálisan szükséges szint elegendő. A vétel időbeli stabilitását akkor mondhatjuk jónak, ha 6dB csillapítás beiktatása után még megmarad a vétel.
A Carant DVB-T Lp2169 típusú antenna alkalmas a MindigTV UHF sávban található adásainak vételére. Méréseink szerint az antenna illeszkedése a DVB-T vevőhöz jónak mondható. Mivel az antenna az ITU fix vételre kalkulált modelljében feltételezett nyereségnél kisebbet produkál, ezért az antenna alkalmazása olyan helyeken javasolt, ahol a vétel a hivatalos ellátási területhatárokon beljebb történik, vagy ha az ellátási határok környékén tervezik alkalmazni az antennát, abban az esetben viszonylag rövid levezető kábelt lehet alkalmazni (l<10m). Amennyiben ilyen környezetben mégis hosszú levezető kábelre van szükség, akkor kis erősítésű (G=10.15 dB), de nagy kivezérelhetőségű (>114dBuV) fejerősítő alkalmazásával a vétel biztosítható. A vevők a fejerősítők táplálására általában fel vannak készítve. Az antenna nagy előnye a fentieken túl a kis súlya, és a könnyű felrögzíthetősége.
Alkalmazása MindigTV vételre a fenti megfontolások mellett javasolt.
FUNKE antennák
Október elejétől kerültek kiskereskedelmi forgalomba a Funke antennák. A lenti kiskereskedelmi hálózatban 2 év garanciával kaphatóak.